Ezek a legrégebbi épületek, amelyek közül már csak egyetlen egy áll, és amelyeket még mindig csodál az emberiség. Érdemes megismerni őket!

Egy ókori költő és utazó egy úti beszámolójában nevezte el ezeket az épületeket a világ hét csodájának és a rajongó elnevezés maradandó lett. Antipatrosz - mert így hívták az utazót - Kr.e. 200 évvel írt ezekről a csodákról. A 7 már akkor is egy mitikus erejű számnak számított, de hogy miért pont ez a hét, ez csak az ő ízlésének a döntése volt. Így írt útikönyvében:
"Ámulva álltam a bevehetetlen Babilon falai előtt (...) s csodáltam Zeuszt az Alpheiosz partján. Láttam a Függőkerteket s a Héliosznak emelt Kolosszust, a fenséges piramisokat és Mauszólosz hatalmas sírhelyét. Ám amikor megpillantottam Artemisz szent házát, a többi jelentéktelenné törpült, mert ehhez foghatót maga a Nap sem láthatott még."

Bár sokan kétségbe vonják, hogy Antipatrosz egyszerre láthatta volna mind a hét épületet/építményt, főleg eredeti szépségükben, hiszen mindössze 25 esztendőn át állt mind a hét csoda egyszerre, de némelyikük a Kr.e. II. században már igencsak megrongált állapotban volt. Az utazó egyiket-másikat valószínűleg csak hallomásból ismerte, de ezek is akkora hatással voltak rá, hogy olyan csodálattal írt róluk, mintha személyesen nyűgözték volna le őt.
A csodák közül van olyan, amiről egyetlen hiteles kép vagy rajz sem maradt fenn, de az elmúlt két évezred alatt nagyon sokakat megihletett a téma és a mai ember - aki már csak Kheopsz piramisát láthatja - még mindig ámulattal gondol ezekre az alkotásokra.

Szemirámisz föggőkertje Szemirámisz függőkertje
Az ókori Babilon városának legfőbb nevezetességei a függőkertek voltak.
Alexandriai világítótorony Az alexandriai világítótorony
Az ókori világ hét csodája közül az Alexandriai világítótorony volt az egyetlen, amely esztétikai szépségén és építészeti eleganciáján túl gyakorlati funkciót is betöltött.
Olimpiai Zeusz-szobor Az olümpiai Zeusz-szobor
Zeusz hatalmas szobra aranyból, drágakövekből és elefántcsontból volt, akit a mitológia szerint egykor rettegtek az emberek és az istenek egyaránt.
Kheopsz fáraó piramisa A Gízai piramis
A világ hét csodája közül ez az egyetlen, amely megmaradt számunkra viszonylag épségben. Ennél az építménynél nem kell találgatnunk, hogy hol is állhatott pontosan, hogyan is nézhetett ki valójában, mekkorák voltak a méretei és hogyan pusztult el az idők folyamán.
Rhodoszi kolosszus A rhodoszi Kolosszus
A rhodosziak egy hatalmas szobrot emeltek Héliosznak, a napistennek, azért mert meghallgatta őket és Démétriosz seregével való harcból győztesen kerültek ki.
Artemisz temploma Epheszoszban Az epheszoszi Artemisz-templom
A görög mitológia szerint Artemis a vadászat istennője, aki egyben a szűzek, az erdők és a fiatal állatok védelmezője is volt. Nagy tisztelet övezte őt a görög kultúrában. A görögök gyönyörű templomot emeltek az istennőnek Epheszoszban. Ezt a templomot csodálta az egész akkori civilizált világ és az utókor még ma is felemlegeti.
Mauszólosz síremléke Halikarnasszoszban A halikarnasszoszi Mauzóleum
A tudósok kutatómunkájának köszönhetjük, hogy az ókori költők által is megénekelt szépségű Mauszóleion emléke átvészelte az évszázadok múlását.